The Art of Facilitation


Een 2-daagse training in essentiële facilitatievaardigheden

In onze huidige complexe samenleving hebben we de wijsheid van de groep nodig om complexe uitdagingen op te lossen. Om groepen tot vruchtbare resultaten te brengen, is deskundige facilitatie onmisbaar.

In ‘De kunst van het faciliteren’ leer je technieken en vaardigheden voor het faciliteren van grote en kleine groepsprocessen, ongeacht de methodiek die je voor je bijeenkomst gebruikt. De training biedt een mix van theorie en praktijk. Er is veel ruimte voor oefenen en reflectie op jouw rol als facilitator. Daarnaast worden de ontwerpbeginselen van groepsessies behandeld.

De training wordt voorafgegaan door een individuele intake, om te bepalen hoe jij het meest uit deze training kunt halen. Na de tweedaagse training is er de mogelijkheid om een individuele opdracht op te pakken waar door de trainer meegedacht wordt over het ontwerp en een reflectie-gesprek achteraf.

Voor wie?

Iedereen die op de een of andere manier bezig is met faciliteren van groepen kan aan deze training meedoen. De training is met name geschikt voor professionals met enige ervaring in het begeleiden van groepsprocessen, zoals managers, teamleiders en begeleiders van veranderingsprocessen.

Aantal deelnemers: 8 -12.

Na de training heb je:

  • Jouw facilitatievaardigheden verbeterd
  • Inzicht in de kritische succesfactoren van sessiedesign
  • Je palet aan facilitatiemethodieken verruimd

Programma

  • Intakegesprek
  • Trainingsdag 1: Context van participatie, oefenen met facilitatieskills, rol van de facilitator, workshop types, afsluiting
  • Trainingsdag 2: Landen, sessie design, de centrale vraag, oefenen met facilitatieskills
  • Optioneel: individuele opdracht met reflectiegesprek
  • De studiebelasting bedraagt 19 uur of inclusief een individuele opdracht 22 uur.

De trainers

Lisette Gast heeft 20 jaar ervaring in het ontwerpen van groepssessies en trainingen, het begeleiden van projectteams en het faciliteren van grote en kleine groepen in het nemen van beslissingen. Ze is ervaren in het begeleiden van Future Search, Appreciative Inquiry, Deep Democracy (Lewis Methode), Open Space en World Café.

Han Verhoeven specialiseerde zich in hoe mensen en organisaties leren en hoe je verandering kunt begeleiden als facilitator. Zij heeft meer dan 25 jaar ervaring in het ontwerpen en faciliteren van resultaatgerichte kleine en grote bijeenkomsten. De laatste jaren ondersteunt zij organisaties en allianties bij de vraag: Hoe navigeer je in de huidige complexe werkelijkheid. Han gebruikt op kwaliteit en kracht gebaseerde benaderingen als appreciative inquiry en future search. Zij heeft honderden professionals getraind in het vak van facilitatie. Han is IAF certified Professional® Facilitator en Assessor, Deep Democracy practitioner en BreinCentraal Leren Professional.

Meer info en aanmelden: